Κορωνοϊός & Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή(ΙΨΔ-Obsessive Compulsive Disorder-OCD)
- Marilyn George
- Apr 4, 2020
- 2 min read
Updated: Apr 5, 2020

Κορωνοϊός & ΙΨΔ
Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για άτομα με ΙΨΔ και σε μερικούς ανθρώπους με γενετικό υπόβαθρο, η νέα νόσος τους καθιστά ευάλωτους στο να αναπτύξουν ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), είναι μια ψυχική πάθηση που χαρακτηρίζεται απο επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες που προκαλούν δυσφορία και άγχος. Αυτό οδηγεί το άτομο σε υπερβολικές & επαναλαμβανόμενες "τελετουργικές" συμπεριφορές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά ή αλλιώς αισθάνονται οτι κάτι κακό θα συμβεί. Παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών περιλαμβάνουν το πλύσιμο χεριών, η τακτοποίηση αντικειμένων, η καταμέτρηση, οι προσευχές, οι μετρήσεις, οι σιωπηρές επαναλήψεις λέξεων, ο έλεγχος των κλειδαριών κτλ.
Πλύσιμο Χεριών.
Οι επίσημες συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνουν το τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα.
Οι άνθρωποι με ΙΨΔ (για όσους υπάρχει ο φόβος να μην μολυνθούν απο μικρόβια) πλένουν υπερβολικά συχνά τα χέρια τους αλλά τώρα το άγχος εντείνεται.
Για τα ατομα που βρίσκονται σε ψυχοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία τους μαθαίνει ότι το περιβάλλον και ο κόσμος δεν είναι τόσο φοβικός και τρομακτικός όσο στις σκέψεις τους. Μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τον φόβο τους βλέποντας ότι τίποτα δεν θα συμβεί αν δεν κάνουν την τελετουργική τους ρουτίνα. Για αυτούς που δεν βρίσκονται σε θεραπεία είναι η στιγμή που θα αισθανθουν ότι είχαν δίκαιο για τους φόβους τους.
"Και ξαφνικά είναι όλοι όπως εσένα. Το φυσιολογικό για εμένα, έγινε για όλους φυσιολογικό. Και ξαφνικά όλοι χρειάζονται αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια έτσι όπως χρειάζομαι και εγώ, για κάθε ξεχωριστή μου μέρα".
Η πανδημία πυροδοτεί και άλλους ψυχαναγκαστικούς φόβους απέναντι στα μικρόβια που οδηγεί σε υπερβολικούς καταναγκασμούς στο σπίτι ή στο σώμα και έτσι τις περισσοτερες φορές είναι δύσκολο να σταματήσει το πλύσιμο των χεριών στα 20 δευτερόλεπτα.
"Μήπως άγγιξα το προσωπό μου; ξανά!, πλένω τα χέρια μου αρκετά συχνά; δεν μέτρησα σωστά αυτη τη φορά, ξανά!, δεν καθάρισα σωστά, ξανά!, αν μολυνθώ και μολύνω άλλους; ξανά".
ΙΨΔ - Αυτοπεριορισμός & καραντίνα.
Το γεγονός αυτό θα φέρει ανησυχία στο άτομο γιατί θα επιβεβαιώσει ή και δικαιώσει τις δυσλειτουργικές του σκέψεις ως προς την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει το άτομο αν δεν βγαίνει συχνά απο το σπίτι λόγω του έντονου άγχους ή της αδυναμίας του να ελέγξει το περιβάλλον.
Ποιά η συμβουλή σε άτομα με ΙΨΔ κατα την περίοδο της πανδημίας...
Το αντίδοτο στην παρούσα κατάσταση είναι η φροντίδα του εαυτού μας. Απο ένα γερό ανοσοποιητικό συστημα μέσα απο κατάλληλη διατροφή, ποιοτικό ύπνο, καλή ψυχική κατάσταση μέχρι μία ήρεμη και δημιουργική καθημερινότητα. Διατήρηστε ενεργό τον κοινωνικό σας κύκλο. Η επαφη και η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα θα ανακουφίσει και έτσι διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Μίληστε και έκφραστε αυτό που νίωθετε και αυτό που φοβάστε. Μπορείτε να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο & να περιορίζετε την έκθεση σε αρνητικά σχόλια. Με το να εστιάζετε στο χειρότερο σενάριο, εμποδίζετε τον εαυτό σας απο το να ζήσει το παρόν. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε μόνο 1 φορά την ημέρα για τα τελευταία νέα σχετικά με την πανδημία και μόνο απο αξιόπιστες πηγές. Ο πανικός δεν βοηθάει και είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε στα γεγονότα, στις επιστημονικές γνώσεις και στα επίσημα στοιχεία παρά να καλλιεργούμε καταστροφικά σενάρια. Ορίστε ένα βασικό πλάνο πρόληψης- το πλύσιμο των χεριών για περισσότερο απο 20 δευτερόλεπτα δεν είναι πρόληψη αλλά εμμονή.
Comments